Bosniska s-föreningen bjuder in till medlemsmöte

Bosniska s-föreningen bjuder in till medlemsmöte

31 maj KL: 19:00 - 21:00

Varje år äger White Armband Day / Vitarmbands dagen rum den 31 maj, för att hedra de som föll offer för etnisk rensning som ägde rum i staden Prijedor i norra Bosnien-Hercegovina. För att uppmärksamma denna dag bär vi ett vitt armband under dagen för att minnas offren för de fruktansvärda brott som ägde rum. 31 maj – White armband day/ Vitarmbands dagen beordrade myndigheterna i staden Prijedor att den icke-serbiska befolkningen skulle markera husen med vita lakan och de som lämnade sitt hus skulle sätta på ett vitt band runt armen. Drygt 50 år efter andra världskriget där nazisterna beordrade att judar skulle bära en gul Davidsstjärna för att skilja dem från den icke-judiska befolkningen, markerades återigen människor av en etnisk eller religiös grupp för utrotning, denna gång i Bosnien-Hercegovina. Detta var början på etnisk rensning för den icke-serbiska befolkningen i Prijedor. Detta ledde till etnisk rensning av 94% av den bosniska muslimska och bosniska kroatiska befolkningen från Prijedor kommunen. I staden Prijedor 3 172 oskyldiga civila människor mördades, varav de var det 102 barn som omkom, 31 000 personer häktades och 53 000 tvingades att fly.  Vi kommer också att beröra den 11 juli 1995, där Srebrenica ägde rum efter Prijedor. I den lilla staden Srebrenica 8 372 män och pojkar mördades systematiskt. Det största folkmordet sedan andra världskriget. Folkmordet som ägde rum i Srebrenica fastställdes av FN-tribunalen i Haag. Domstolen bevisade vad som faktiskt hände i Bosnien-Hercegovina.

Vi ifrån den Bosniska Socialdemokratiska föreningen har valt att uppmärksamma denna dag via zoom. Vår gäst kommer att vara Sanimir Resic som är historiker med inriktning på Balkans historia och även dekanus vid Lunds universitet. Han har innehaft en rad högskolepolitiska uppdrag, prefekt för Språk- och litteraturcentrum vid LU, rektor för Högskolan Kristianstad och senast prodekanus för fakulteten för Humaniora och Teologi vid LU. Resic föddes i Split i Kroatien 1964 och kom till Sverige som tvååring med sin bsniske far och italienskkroatiska mor.

Historiken och professorn Sanimir kommer att presentera vikten av att uppmärksamma på ett nyanserat sätt historiska fakta kring kriget i Bosnien-Hercegovina. Vi bjuder in er till ett möte för att uppmärksamma både White armbands day och folkmordet i Srebrenica.

 

Välkomna!

facebook Twitter Email