Vi fördömer domen mot Nasrin Sotoudeh

I en ny rättegång har den redan fängslade iranska människorättsjuristen och skribenten, Nasrin Sotoudeh, dömts till ytterligare 38 års fängelse och 148 piskrapp, meddelar hennes man Reza Khandan. Svenska PEN protesterar mot domen mot Nasrin Sotoudeh. Vi kräver att den upphävs och att hon omedelbart försätts på fri fot. Socialdemokraterna i Göteborg ställer oss bakom fördömandet och har skickat in det till Iranska ambassaden och Svenska PEN samt Utrikesdepartementet och utrikesministern för kännedom.

Den 13 juni 2018 arresterades Nasrin Sotoudeh i sitt hem och fördes till Evin-fängelset i Teheran. Vid gripandet informerades hon om att hon, i sin frånvaro, dömts till fem års fängelse och att detta straff nu skulle avtjänas. Sotoudeh hade inte tidigare informerats om domen. Nu nås vi av beskedet att hon – återigen i sin frånvaro – tilldelats en ny dom för att bland annat ha ”konspirerat mot regimen” och ”förolämpat” Irans högste andlige ledare Ayatolla Ali Khamenei.
”Domen mot Nasrin Sotoudeh är grotesk och anklagelserna mot henne är totalt fabricerade. Iran använder fluffiga anklagelser om konspirationer mot regeringen för att sätta åt försvarare av mänskliga rättigheter och det fria ordet. Domen mot henne måste upphävas och det internationella samfundet måste reagera med kraft”, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Svenska PEN.
Svenska PEN protesterar mot domen mot Nasrin Sotoudeh. Vi kräver att den upphävs och att hon omedelbart försätts på fri fot.

Bakgrund
Nasrin Sotoudeh, född 1963 i Teheran, är en iransk skribent och människorättsjurist. Hon har under lång tid fört en oförtruten kamp för mänskliga rättigheter i Iran. Sotoudeh är känd som jurist, främst för att hon försvarat namnkunniga människorättsaktivister som mottagaren av Nobels fredspris, Shirin Ebadi – men också ett stort antal andra, mindre kända, vars juridiska rättigheter åsidosatts.
Nasrin Sotoudeh är hedersmedlem i Svenska PEN och tilldelades förra året Tucholskypriset 2018 med motiveringen: ”För hennes modiga och outtröttliga kamp för att försvara de röster som riskerar att censureras och tystas i Iran, tilldelas skribenten och människorättsjuristen Nasrin Sotoudeh Tucholskypriset 2018. Med stort rättspatos fortsätter Sotoudeh, år efter år, kämpa för fängslade och hotade författare, journalister och kvinnoaktivister i landet.”
De iranska myndigheternas förföljelser och trakasserier av Sotoudeh har pågått sedan 2010. I september 2010 dömdes hon till sex års fängelse för ”propagandistisk verksamhet”. Hon benådades 2013, efter att suttit av tre år av straffet, men året senare beslutade advokatsamfundet i Tehran att belägga henne med ett tre år långt näringsförbud som praktiserande jurist. Förbudet upphävdes dock efter ett år. Den 13 juni 2018 greps hon återigen i sitt hem och fördes till det ökända Evin-fängelset i Tehran. I samband med gripandet informerades hon om att hon, i sin frånvaro, dömts till fem års fängelse och att detta straff nu skulle avtjänas. Nasrin Sotoudeh hade inte tidigare informerats om domen.

Socialdemokratiska partidistriktet i Göteborg

Internationella utskottet, Socialdemokraterna i Göteborg

Iranska socialdemokratiska föreningen i Göteborg

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, Göteborgsdistriktet

Angereds socialdemokratiska förening

Elektrikernas socialdemokratiska fackklubb i Göteborg

Centrums socialdemokratiska förening i Göteborg

Lövgärdets socialdemokratiska förening

Gårdstens socialdemokratiska förening

Angereds socialdemokratiska stadsdelskrets

Älvsborgs socialdemokratiska förening

Majornas socialdemokratiska förening

facebook Twitter Email