Summering av en rörig dag

Partivänner, idag är en historisk dag. Sverige har valt sin första kvinnliga statsminister 100 år efter den allmänna rösträttens införande – och självklart är hon socialdemokrat. Kamrater, vi spräckte glastaket! Även om hon nu behövt avgå på grund av att Miljöpartiet lämnat regeringen så är det rimligt att hon blir vald igen eftersom regeringsunderlaget inte förändrats. Vilken statsminister Magda kommer bli. Hon är en av de skarpaste politiker jag har haft förmånen att träffa och arbeta med. Hon har hjärtat på rätt ställe, den ideologiska kompassnålen stadig och en oerhört stor kompetens.

Riksdagen har idag också röstat om nästa års statsbudget. De högerkonservativas budgetreservation blev framröstad istället för regeringens oförändrade budget. Det är såklart tråkigt och kommer märkas. Kroniskt sjuka och personer med funktionsnedsättning kommer att få betala högre skatt än andra, det kommer byggas färre hyresrätter med rimlig hyra och ersättningen för familjeveckan tas bort. Men som helhet blir det fortfarande en statsbudget som till absolut största delen är vår politik. Det är inte en M-KD-SD-budget som gått igenom, det hade vi inte accepterat. Denna budget går att regera på.

Att Miljöpartiet har lämnat regeringen kan på längre sikt bli en fördel. Vi kan få en renodlad S-regering vilket ger oss större flexibilitet och manöverutrymme medan MP fortfarande finns kvar i regeringsunderlaget.

Så här långt är det mycket att ta in, det har varit en rörig dag. Men vi valt vår första kvinnliga statsminister i världens bästa Magda och de utmaningar dagen har bjudit på kan vi hantera.

Partivänner, denna turbulens visar på att vi behöver fler socialdemokrater i riksdagen för en större stabilitet och större stöd för bra S-politik. Vi har mindre än tio månader kvar till valet. Jag hoppas att du som läser detta är lika fast besluten som jag att göra allt för ett så starkt socialdemokratiskt valresultat som möjligt den 11 september 2022. Läs här om hur du kan delta i kampanjen: https://socialdemokraternagoteborg.se/vart-parti/kampanjer/
Nu kör vi!

//Mattias Jonsson, ordförande för Socialdemokraterna i Göteborg

facebook Twitter Email