Regeringssatsning säkrar att fler ungdomar får sommarjobb trots corona

Göteborgs stad har fått nära nio miljoner kronor för att erbjuda jobb åt unga i sommar, tack vare regeringens coronasatsningar. Nära 4 000 ungdomar har erbjudits sommarjobb. I hela landet handlar det om 243 kommuner som tecknat överenskommelser med Arbetsförmedlingen - till en kostnad av nära 153 miljoner kronor.

Vi är många som minns vårt första sommarjobb. Själv jobbade jag på Liseberg. En av de saker jag lärde mig då var att ta ansvar för en gemensam uppgift. Sommarjobb är ett otroligt viktigt första steg in på arbetsmarknaden och känslan när man fått sin första lön är stor. Därför är det så positivt att så många kommuner tar vara på möjligheten att ge ungdomar en första värdefull erfarenhet av arbetslivet. I vår stad har alltså fler tusen unga fått möjlighet att jobba i sommar. Det är särskilt viktigt nu, när pandemin satt käppar i hjulen för så många sommarplaner och när ungdomsarbetslösheten stiger.

Många av de sommarjobb som brukar finnas inom omsorgen eller hotell- och restaurangbranschen finns helt enkelt inte i år. Caféer, restauranger och nöjesparker drar in personal samtidigt som traditionella kommunjobb inom äldreomsorgen inte längre finns att söka på grund av smittorisken. För många ungdomar i gymnasieåldern innebär det en lång sommar utan välbehövliga extrapengar och sysselsättning.

I vårändringsbudgeten avsatte regeringen 180 miljoner kronor under 2020 för att stärka kommunernas möjligheter att skapa sommarjobb för ungdomar. Totalt skulle det handla om att ge nära 20 000 ungdomar ett sommarjobb, Det är arbetsförmedlingen som ansvarar för att fördela pengarna. I Göteborg har sommarjobben erbjudits till ungdomar i grundskolan Åk 8 och 9 samt till gymnasieungdomar och platserna är fördelade över många av Göteborgs stads verksamheter. Liseberg AB, Higab, GotEvent AB, nya och gamla Ullevi, Frölunda borg, Scandinavium, Valhallabadet är exempel på arbetsplatser som nu tar emot ungdomarna.

Det första mötet med arbetsmarknaden är ofta sommarjobbet. Det är fint att se att så många unga nu fått en extra chans att få denna viktiga erfarenhet.

Anna Johansson, Riksdagsledamot och ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott (S)

facebook Twitter Email