Jonas Attenius föreslås som ny oppositionsledare i Göteborg

Valkommittén i Göteborgs socialdemokratiska partidistrikt föreslår Jonas Attenius som ny gruppledare för Socialdemokraterna i kommunstyrelsen i Göteborg. Här följer Jonas egna ord om nomineringen.

När jag engagerade mig i Socialdemokraterna var det utifrån erfarenheten som arbetare – inte efter en längtan att bli politiker. Jag är inte född och uppvuxen i partipolitiken. Jag har aldrig varit ombudsman eller partianställd. Fortfarande kan den politiska världen kännas ganska främmande för mig. Under 26 år arbetade jag som byggnadssnickare. Det är ett av Sveriges farligaste yrken, där olyckor och slitna kroppar är alldeles för vanligt förekommande. Utifrån att ha varit där i 26 års tid är jag medveten om klassamhället. För mig innebär socialdemokrati att minska klassklyftorna – på riktigt. Välfärden är, som jag ser det, botemedlet mot klassamhället: En jämlik skola för alla barn, ett hem man trivs i, ett demokratiskt arbetsliv och ett samhälle utan segregation.

För ungefär tjugo år sedan tjänstgjorde jag som en del av FN:s fredsbevarande styrkor i inbördeskrigets Bosnien och Kosovo. Jag fick chansen att, samtidigt som vi gjorde vad vi kunde för att bevara den bräckliga freden och få bort vapnen från gatorna, hjälpa civilbefolkningen med de enklaste av saker: Täcka fönster, köra ut vatten, leverera bränsle och täta väggar. Den upplevelsen lärde mig innebörden av ordet solidaritet – men också att vi aldrig får ta demokratin för given.

Det finns ingenting viktigare för mig än min familj. Trots att politiken kräver sin tid och sitt engagemang är jag alltid tydlig med att familjen kommer först. Jag kommer att fortsätta ägna helgerna åt mina barns fotbollsmatcher, läsa läxorna på kvällen och ta hand om disken. Det ska gå, det måste gå, att kombinera ett modernt och jämställt familjeliv med att kämpa för våra socialdemokratiska värderingar på heltid. Vardagen är viktig.

Det är en stor ära att valkommittén föreslår mig till ny gruppledare i kommunstyrelsen – men utan att förta detta vågar jag faktiskt säga att det breda stöd jag har fått från partiets medlemmar, i såväl geografiska som fackliga partiföreningar, är en ännu större ära. Jag vill stå för ett jämställt och jämlikt ledarskap. I stadshuset ska vi vara ett lag, och ett lag med en enda huvuduppgift: Att driva igenom så mycket socialdemokratisk politik som möjligt. Jag vill göra min del för att Socialdemokraterna ska stoppa högerpolitiken och återta makten i Göteborg. Om extrakongressen väljer mig kommer jag att göra mitt yttersta, tillsammans med alla er tusentals partikamrater, för att se till att fler göteborgare väljer den socialdemokratiska valsedeln i valet 2022.

Högerstyret försöker nu tvinga fram så mycket borgerlig politik de bara kan: Anställningsvillkoren försämras, äldreomsorgen privatiseras, hyresrätter säljs ut. Som ledande oppositionsparti är det vår plikt att ta kampen mot högern, varje steg på vägen. I ett läge där ekonomin försämras säger vi socialdemokrater nej till vinster i välfärden, kortsiktiga projekt och dyra privatiseringar. Gemensam kontroll över våra gemensamma resurser är en förutsättning för det kommunala grunduppdraget: Bästa möjliga välfärd i mötet med göteborgarna.

I två år har jag arbetat med personal- och arbetsmiljöfrågor i kommunstyrelsen. Det är välfärdspersonalens villkor som ligger mig närmast hjärtat. Ingenting gör mig mer förbannad än när högern försöker fulbespara längst ut i linjen genom att försämra för personalen i välfärden – försämringar som främst slår mot lågbetalda kvinnor. Om jag får partiets förtroende att bli gruppledare kommer jag att fortsätta sätta personalfrågorna i centrum för mitt politiska arbete.

För mig utgår all socialdemokratisk ideologi från paroller lika gamla som arbetarrörelsen själv: Frihet, jämlikhet och solidaritet. I mer moderna ordalag kan man säga att det starka samhället, det bygger vi gemensamt. Det är det politiska hantverket som möjliggör vår strävan efter rättvisa. Det är i den rollen, i den praktiska rollen och verkställande rollen, som jag söker ert förtroende. Den tionde juni är det ni, partivänner, som avgör.

Jonas Attenius, kommunalråd

Läs valkommitténs motivering här.

facebook Twitter Email