Anna Johansson hälsar kongressen välkommen till Göteborg

Socialdemokraterna i Göteborgs ordförande Anna Johansson hälsar S-kongressen 2017 välkommen till Göteborg. Här kan du läsa hela Annas tal.

Partivänner

Ombud, partistyrelse, gäster och åhörare.

Jag har sett fram emot att få hälsa er välkomna till Göteborg, min hemstad och världens trevligaste stad. Men idag är en sorgens dag.

Även om vi alla kommer från olika delar av vårt land och nu befinner oss här i Göteborg, tror jag att vi alla i både hjärta och tanke är närvarande i Stockholm idag.

Vi försöker förstå, lider med offren och deras nära, fylls av vrede mot förövarna, men också av värme och stolthet över alla de stora och små handlingar av solidaritet och stöd som gjorts.

Insatser av såväl räddningspersonal, välfärdens anställda som av alldeles vanliga människor som sträckt ut en hand för att hjälpa en medmänniska i en svår stund.

Och kanske är det den insikten vi ska bära med oss: att när alla goda krafter sluter upp är medmänskligheten alltid starkare än terrorn!

Det känns också väldigt fint att vara samlade här, partivänner från hela landet. Vår uppgift att bygga samhälle och trygghet i en ny tid tar inte slut, tvärtom. Demokratin är viktigare än någonsin!

Sen vi senast samlades till kongress här i Göteborg har mycket hänt. Underskott har vänts till överskott, skattesänkningar har bytts mot investeringar i jobb och välfärd.

Här i Göteborg har ungdomsarbetslösheten, som framstod som ett i närmast olösligt problem 2013, minskat från 13 till 8 % sen S övertog regeringsmakten.

Antalet hushåll som behöver försörjningsstöd har minskat med 2 000. Jobben har blivit fler, industrin investerar och nyanställer, bostadsbyggandet är uppe på nivåer vi inte varit i närheten av sen mitten av 70-talet, skolan och välfärden har stärkts.

Det skapar bättre förutsättningar för oss lokalt att nå vår vision : ett jämlikt Göteborg! För stora klyftor och en orättvis fördelning av makt och resurser är fortfarande ett stort problem här i Göteborg liksom i vårt land i stort.

Den uppgiften står framför oss, den kräver all vår beslutsamhet och uppfinningsrikedom.

Nu väntar fem intensiva dagar med politikutveckling, debatt och samvaro. Idag känns det än mer angeläget att visa hur ett öppet, demokratiskt parti i ett öppet, fritt och demokratiskt samhälle fungerar när det är som allra bäst!

När vi slipar våra argument, formar kompromisser och möts i debatt gör vi det med saklighet och respekt.

Det är genom att fortsätta leva våra liv och bygga ett starkare samhälle vi bäst går vidare.

Än en gång varmt välkomna till Göteborg och en fantastisk kongress i demokratins och medmänsklighetens tjänst!

– Anna Johansson

facebook Twitter Email